Після російських атак найскладніша ситуація з енергетикою у двох регіонах – YASNO

Харків без електрики після російських атак у березні 2024 року

Після російських атак найскладніша ситуація з енергетикою у двох регіонах – Харківщині та Дніпропетровщині. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко.

За його словами, у Харкові неможливо забезпечити 100 відсотків споживачів, внаслідок російських обстрілів та пошкодження енергетичних об’єктів у місті від 200 до 250 тисяч жителів щогодини мають відключення електроенергії.

«У нас є два регіони, які страждають найбільше. Перше – це Харків. Ми маємо там мережеві обмеження. Це означає, що не можна подати електроенергію, яка є там на інші частини України, якщо так можна сказати, в саме місто через мережеві обмеження. І там на кожну годину десь 200-250 тисяч людей перебувають без світла. Звісно, локальний оператор мереж намагається зробити це досить збалансовано, але на 100% на кожну годину неможливо заживити кожного з споживачів», – розповів він.

За його словами, на Дніпропетровщині після масованих обстрілів енергооб’єктів від березня діють обмеження для промислових споживачів.

«Друга історія у нас складається на Дніпропетровщині. В одному з промислових регіонів також діють промислові обмеження ще з березневих обстрілів. І там є обмеження. Вони стосуються насамперед промисловості. Це мережеві обмеження», – повідомив директор компанії YASNO.

Попри те, що квітень і травень є місяцями, коли енергоспоживання одне з найнижчих вже спостерігається дефіцит у пікові ранкові та вечірні години споживання, констатує Коваленко.

«Звісно, декілька годин в день, коли є сонце, працюють сонячні станції на повну потужність, цього дефіциту може не бути, але в ранкові та ввечері пікові години у нас є вже дефіцит. Треба розуміти ще два моменти. По-перше, це квітень і травень. Такі два місяці за весь рік, в якому споживання максимально низьке. Тобто в нас тепло, у нас довгий світловий день і в нас ще не настала спека, коли вмикаються всі кондиціонери. Тобто ми маємо розуміти, що навіть на низькому споживанні у нас вже є дефіцит», – розповів він.

Уночі та вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях.

Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості та бізнесу.

Російські військові з жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак.

У березні цього року Росія відновила атаки по об’єктах критичної інфраструктури в Україні, зокрема, здійснивши 22 березня найбільш масштабну атаку на українську енергетику за останній час. Тоді РФ завдала удару по найбільшій ГЕС України – ДніпроГЕС у Запоріжжі. У компанії «Укргідроенерго» повідомили про серйозні пошкодження. Згодом цілями російських атак були Канівська та Дністровська ГЕС.

Форум