Як змінився каталог Міноборони: без осетра, базилику і спаржі, але з товстолобом, обліпихою і кускусом

Міністерство оборони трохи змінило каталог продуктів, які замовляють для військових ЗСУ. Революційних змін не відбулось . Було трохи більше 400 позицій – лишилось трохи менше 400.

Головне враження таке: зміни мають трохи спростити життя постачальникам. Бо прибрано екзотичні позиції типу осетра і спаржі, через які начпроди могли влаштовувати «вирвані роки» постачальникам через основну корупційну схему в основі каталогу.

Стара постачальна мафія занижувала ціни на продукти, які начпроди не замовляли (осетер), та завищували ціни на ходові (картоплю і воду). В результаті сумарна вартість комплекту по каталогу виходила набагато нижчою від сумарної ціни у доброчесного постачальника (він мусив писати у своїй тендерній пропозиції справжні ринкові ціни осетра і спаржі, тому його заявка була апріорі дорожча від тих учасників торгів, які знали наперед, що начпроди їх не підставлять замовленням коштовної екзотики).

Формально найбільші зміни в каталозі торкнулись м’яса і м’ясопродуктів. Наприклад, із семи видів телятини лишилась тільки заморожена лопатка без кістки. Із семи видів індичини лишились заморожені стегно і філе. Із сосисок вищого і першого сорту лишились тільки вищого. Додалися заморожене яловиче серце, курячі субпродукти (серце, шлунки).

Є зміни по рибі. З каталогу зник «осетер охолоджений», а також камбала, сом, сайра. Натомість з’явились заморожений стейк зубатки, печінка тріски (консерва), товстолоб.

Зникли мак і свіжий базилік, крупи швидкого приготування (лишились звичайні), каша «геркулес», різні пластівці з фруктами, готові до вживання буряк та морква, швидкорозчинний фруктовий напій, кондитерські вершки, фруктове желе в асортименті.

Спаржу замінено на стручкову квасолю. Замість апельсинового, гранатового та вишневого соків – нектари, прибрали грейпфрутовий і лимонний соки. Вафлі з масляною начинкою змінились на праліне. Замість свіжої журавлини – заморожена.

Натомість з’явились харчові концентрати (перші й другі страви), коріандр (прянощі), крупа булгур, кускус, сочевиця, тонкий лаваш, локшина, нут, заморожена обліпиха, сметана жирністю більше 25%, морквяний сік, суміш спецій (без солі), цільнозерновий хліб, пакетований зелений чай з добавками.

Ну і замість шампіньйонів тепер в каталозі печериці, а заміть російського сиру – «сир твердий (український асортимент)».

Зміни спрямовані на входження на ринок нових постачальників, в тому числі великих рітейлерів.

Цієї весни після саботажу старих постачальників «Державний оператор тилу» найняв кілька нових фірм. І старі начпроди деяким із них влаштували саме такий терор – почали замовляти осетра, а також влаштовувати замовлення з дуже різними товарами. Було таке, що відмовлялись від усього завозу для військової частини, бо там не було півкілограма свіжого базиліку. Або начпроди відмовлялись приймати товар із машини, в якій водій приїхав без перчаток і шапочки. Або ксерокопія сертифікату на харчі була занадто темною чи занадто світлою.

Ця прискіпливість стала причиною дискваліфікації двох фірм. Компанії «Твій хліб» і «Черкаський м’ясокомбінат» не розрахували свої логістичні спроможності, і в сукупності з зовнішнім спротивом провалили поставки. Відтка наприкінці квітня їх замінили на інших постачальників. А найближчим часом мають бути оголошені торги на харчування ЗСУ з липня.

Постачальники харчів Міноборони станом на початок травня 2024 року

Полтавське ТОВ «Фудгранд» створене в липні 2022 року й відтоді натендерило 902,80 млн₴ Фірмою володіє і керує Наталія Хубова, яка раніше була ФОПом. Газета «Полтавщина» пов’язує фірму з місцевим підприємцем Володимиром Сергієнком. Фірма має потужності у Полтаві на вул. Шевченка, 20. Видання «Зміст» пише, що там само орендують приміщення і компанії, які входять до пулу підприємств, що їх використовує Володимир Сергієнко.

Поліція підозрювала, що КП «Добробут Полтавської громади Полтавської міської ради» у 2022 році купувало у «Фудгранд» продукти для дитсадків за завищеними цінами. На думку слідства, фрукти, овочі були дорожчі від ринку на 50-60%, а масло, молоко, сир – неякісні.

Засновницями дніпровського ТОВ «Контракт Продрезерв 5» є Євгенія Шелест із Дніпра та Діана Шаркун із Новомосковська, а директоркою – Ганна Авілко. Шелест також володіє ТОВ «Театр трапези», якою керує Авілко, і ТОВ «Гарна страва», якою керує Лариса Гаврилюк.

Діана Шаркун зареєстрована в одній квартирі з Тетяною Шаркун, яка володіє ТОВ «Гарна страва Дніпро». Ця фірма орендує обладнання у Ярослави Петровської, а виробничу базу – в Олександра Шаркуна. Це екс-депутат Новомосковської міськради від «Батьківщини». У 2015 році він балотувався у Дніпропетровську облраду від Радикальної партії Олега Ляшка.

Фірма згадувалась у кількох кримінальних провадженнях до 2020 року. Одне стосувалося отруєння в одній дніпровській школі. У другому йшлось про те, що службовці Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради уклали договори на дератизацію, хоча ці послуги вже були передбачені в контрактах з фірмою «Контракт Продрезерв 5». А третє провадження стосувалося можливого постачання Управлінню освіти виконавчого комітету Новомосковської міської ради гірших продуктів, ніж вимагалось, та заниження порцій.

Загалом із 2016 року фірма «Контракт Продрезерв 5» отримала замовлень на 5,98 млрд₴

Луцьке ТОВ «Аделін» має основний вид діяльності «Виробництво тари з пластмас» і багато торгівельних тощо. Воно створене в 2015 році, але держзамовлення стало отримувати лише в лютому 2024 року, уклавши угоди з військовою частиною Т0910 щодо продуктів харчування на 55,02 млн₴ Фірмою володіє та керує місцева жителька Тетяна Єлова. Вона є ФОПом у сфері торгівлі та засновницею і директоркою БО «Благодійний фонд «Вежа добра». Ще вона володіє ТОВ «Птахи Волині» з директором Василем Власюком та Олександром Дікарєвим.

Одеське ТОВ «Юг Прод Торг» було створене в серпні 2022 року. Тоді ним володів і керував Олександр Пашнік із Миколаєва. Але в липні 2023 року фірму переоформили на миколаївців Євгена Степанюка і Володимира Дорошенка, а директоркою стала Анастасія Казакова. І вже у серпні 2023 року фірма виграла єдиний тендер ДПСУ щодо поставки сала на 1,32 млн₴

Степанюк володіє миколаївським ТОВ «Мікс Файт Гард» разом з Ольгою Москаленко та є співзасновником ГО «Федерація охоронців Миколаєва», ГО «Обласна федерація охоронців Миколаєва», ГО «Миколаївське обласне молодіжне об’єднання «Мікс Файт Промоушен», ГО «Скиф тактико-центр «Степові вовки» і БО «Благодійний фонд «Можливість.Дія.Успіх».

Співзасновником «МОМО «Мікс Файт Промоушен» також є Максим Бревда – місцевий підприємець, який станом на 2022 рік був відомий як радник мера Миколаєва Олександра Сєнкевича, а ще раніше – як радник екс-голови Миколаївської ОДА Олексія Савченка.

Співзасновником «БФ «Можливість.Дія.Успіх» також є Раміль Агабеков, який до 2018 року був начальником Управління молодіжної політики Миколаївської міської ради. У 2020 році він балотувався у Миколаївську міськраду від партії «Слуга народу», однак не пройшов.

ТОВ «Буський консервний завод» із Львівщини володіють Олена Муранова з Житомира та Олександр Лапшин і Роман Соловей зі Львова, а керує Марія Діжак. Фірма зареєстрована ще у 1996 році, однак брала участь в закупівлях на «Прозорро» лише двічі в 2024 році (закупівля консерв ДПСУ, невдала закупівля «ДОТ» послуг харчування), й підрядів досі не отримувала.

Як повідомляв Арсен Жумаділов, «кінцевий бенефіціар Лапшин Олександр Вячеславович отримав дві квартири в рамках грошової позики від фігуранта кримінального провадження Гринкевича через борг останнього». За даними видання «Цензор.НЕТ», компанія також була постачальником продукції для компанії Гринкевича. Видання писало, що у «ДОТ» були сумніви, чи підписувати угоду з цим підприємством, і Лапшин надав пояснення щодо квартир, що компанія Гринкевичів і так вже мала борг перед підприємством і ще просила кредит, тому він погодився на таку умову. Також завод фігурував у справі про розкрадання коштів під час постачання неякісних консервів для Нацгвардії протягом 2017-2019 років.

ТОВ «Охтирка М’ясопродукт» із Сумщини володіють директор Олександр Капусник та Альона Мороз із Харківщини. Капусник володіє ТОВ «Охтирка Агропродукт» із Віталієм Морозом, власником сільськогосподарського ТОВ «Україна». Останніми двома фірмами керує колишній старший оперуповноважений ГУ ДФС у Сумській області Віталій Нагорний.

У 2019 році поліція підозрювала, що посадовці «Охтирка М`ясопродукт» при виробництві м’яса надали офіційним органам неправдиві відомості шляхом використання підроблених документів по закупівлі тварин від ПАТ «Укргазвидобування» і реалізації готової продукції на адресу ТОВ «Аман Агро», що має ознаки «фіктивності». Крім того, із судового реєстру відомо, що свого часу «Охтирка М’ясопродукт» поставляв продукти ТОВ «Військторг».

Усього з 2016 року «Охтирка М’ясопродукт» отримав замовлень на суму 466,43 млн₴

Львівським ТОВ «Міт Пром» володіє та керує Ольга Михайлова із Львівщини. До лютого 2024 року фірма була зареєстрована в Рава-Руській, а засновником і директором був Ігор Кремінець із Львівщини. До січня 2024 року його партнерами по фірмі також були дружина Мирослава Кремінець і Василь Волинець із Львівщини. Мирослава Кремінець володіє ТОВ «Кремінець», а Ігор Кремінець – ТОВ «Укр Агро Міт» і ТОВ «Вавілон Фуд». У 2015 році він, працюючи комірником у ПВФ «М’ясопром» Василя Волинця, став депутатом Магерівської селищної ради Жовківського району (вибув 2017 року). У «Прозорро» є дані лише про один її підряд від Міноборони щодо послуг із харчування в листопаді 2023 року на 400,04 млн₴

Львівським ТОВ «Торгова компанія «Агропродпром-Сервіс» володіють Мар’яна Адамчук (раніше Пастух) і директорка Ірина Васильців. Остання також є засновницею та директоркою львівського ТОВ «Золотий сапфір». У 2016 році видання «NGL.media» написало, що група львівських підприємців з однаковими номерами мобільних телефонів виграє ледь не у всіх продуктових тендерах Нацакадемії сухопутних військ у Львові; серед них була Васильців.

У 2019 році поліція відкрила кримінальне провадження про можливе розкрадання коштів під час постачання продуктів Нацакадемії Сухопутних військ фірмою «Агропродпром-Сервіс» та низкою ФОПів. Однак відтоді нових ухвал по ньому в судовому реєстрі не з’являлось.

Ще в одному кримінальному провадженні «Агропродпром-Сервіс» згадано в довгому списку фірм, які мають фінансово-господарські взаємовідносини з Міноборони. Також із судового реєстру відомо, що колись «Агропродпром-Сервіс» поставляв продукти ТОВ «Військторг».

Із 2018 року «Агропродпром-Сервіс» натендерив виключно на Львівщині 12,85 млн₴

Столичним ТОВ «Асікс Груп» володіє і керує Євген Лазоренко із Запоріжжя. До січня 2024 року засновником і директором був Вадим Квятковський із Хмельницького, а до грудня 2022 року – Євген Білий із Києва. У 2017 році фірмою керувала Анна Ярмошук із Вишневого, а засновником значилось київське реєстраційне ТОВ «Гранд Консалтинг Групп». Останнє належить Анні Ярмошук та Ірині Філатовій, яка зареєстрована в окупованій Макіївці.

«StateWatch» писав з посиланням на рішення Господарського суду міста Києва, що «Асікс Груп» раніше постачала військовій частині неякісну харчову продукцію на суму 90 тис₴ У 2020 році «Асікс Груп» згадувалась у кримінальній справі про поставку неякісного масла у житомирського КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер», і більше ухвал не було.

Із 2017 року «Асікс Груп» отримала підрядів на 1,03 млрд грн, переважно в Міноборони.

Дніпровське ТОВ «Ют Компані» створене в грудні 2023 року. Його директором є Василь Бутенко, а засновником – дніпровське ТОВ «Тервін Груп» Руслана Шостака, яким керує Сергій Нестерович. «Тервін Груп» входить у групу компаній «Ольвія» Руслана Шостака і Валерія Кіптика, основними активами якої є мережі магазинів «Eva» і «Varus». Із березня 2024 року «Ют Компані» почала ходити на тендери у «Прозорро» по найрізноманітніших товарах, але поки отримала лише одне замовлення щодо квадрокоптерів на 1,00 млн₴