Уряд Росії боротиметься з "піратськими" показами голлівудських фільмів у кінотеатрах

кино

Міністерство культури РФ має намір посилити заходи за нелегальний прокат зарубіжних фільмів у кінотеатрах .

Про це заявив заступник міністра культури Росії Сергєй Обривалін, передає The Moscow Times.

"Ми складаємо протоколи, просто поки ми складаємо протоколи, це теж час. Перший протокол – штраф, другий – штраф, і лише на третій штраф, теоретично, можна закрити кінотеатр. І поки ми з вами складаємо другий штраф, кіно вже знялося з прокату, минуло 2-3 тижні", – сказав Обривалін.

За його словами, потрібно посилити законодавство, щоб заборонити прокат піратських фільмів. Таким чином, Обривалін відповів голові думського комітету з культури Єлені Ямпольській, котра поцікавилася, які санкції застосовуються до кінотеатрів за нелегальний показ зарубіжних картин.

У середині січня міністр культури РФ Ольга Любімова заявляла, що з "піратськими" показами фільмів, які не отримували прокатних посвідчень на території Росії, потрібно боротися методами, які дозволять "протверезити галузь".

"Є дуже зручні механізми боротьби з піратськими показами: спочатку один штраф – невеликий, потім другий – великий, а потім, я впевнена, якщо ця практика буде продовжена, то в принципі закриття двох-трьох приватних кінотеатрів, та й не лише приватних – це можуть бути і муніципальні, де за фактом відбуватиметься подібне, дуже протвережує завжди галузь", – говорила вона.

Розвиваючи тему кінопоказу, російська міністерка наголошувала, що "у нас немає недружніх режисерів".

"Нам просто важливо, щоб наші духовно-моральні цінності в цей момент збігалися", – пояснювала вона.

Заборона зарубіжного кіно в Росії

У серпні 2023 року Фонд кіно РФ виступив проти будь-яких способів легалізації прокату голлівудських блокбастерів у російських кінотеатрах без згоди правовласників – також через загрозу "духовно-моральним" цінностям.

Ще в березні 2022 року закордонні компанії Walt Disney Company, Sony Pictures, Warner Bros., Paramount, Universal прийняли рішення призупинити кінотеатральний прокат своїх релізів, а також тимчасово припинити свою діяльність у РФ через війну в Україні.

Автор: Галина Ялівець