Підозра Пашинському у справі "нафтопродуктів Курченка"

тищенко

Рішення про продаж арештованих у 2014 році " нафтопродуктів Курченка" ухвалювалося судом на користь держави, а вручення підозр у цій справі через 10 років після подій може бути реваншем силовиків часів Януковича.

Про це юристка, колишня керівниця Міжвідомчої робочої групи з питань антикорупційного законодавства при Адміністрації президента Олена Тищенко написала у "Фейсбуці".

Вона повідомила, що в один час із Пашинським правоохоронці затримали у справі "нафтопродуктів Курченка" її колишнього чоловіка Сергія Тищенка.

Водночас саму справу вона називає спробою "реваншу" силовиків часів Януковича, адже за останні 10 років правоохоронці не змогли довести жодну справу щодо самого Курченка до вироку.

"Що ми маємо сьогодні? Реванш. Чомусь немає вироку щодо Курченка. Але є справа 10-тирічної давнини щодо продажу нафтопродуктів "Роснєфті". Зі мною сьогодні з телефону мого колишнього чоловіка переписувались набушники. Рекомендували не їхати в Україну від його імені. Цікаво", – написала юристка.

Вона нагадала, що у 2014 році працювала Головою міжвідомчої комісії з питань антикорупційного законодавства та повернення кримінальних активів і обіймала посаду заступника Голови управління АП, коли його очолював Пашинський.

"Після втечі Януковича та його команди виникло питання щодо арештованих активів. Нафтопродукти "Роснафти" були одним з найважливіших питань. Вони були арештовані у цистернах, шалено "розбадяжені" та зберігалися за рахунок держави. Їх розкрадали, зливали та взагалі цей обсяг був великим навантаженням на державу фінансово", – нагадала Тищенко.

За її словами, для вирішення цього питання спільно з фахівцями МВС було розроблено проєкт Постанови Кабміну про реалізацію арештованих активів в рамках статті 100 КПК (про спецконфіскацію, – ред.), яка дозволяла це робити. Цей проєкт передбачав реалізацію арештованих активів які важко зберігати, через державні компанії профільних міністерств на біржах", – додала Тищенко.

Однак, за її словами, цю постанову уряд тоді так і не ухвалив.

"Проблеми залишилися. Після цього нафтопродукти були реалізовані за рішенням суду. Але призвіща Пашинський-Тищенко вже добре до них приєдналися", – зазначила юристка.

Вона наголосила, що у підсумку арештовані державою "нафтопродукти Курченка" були продані на користь держави.

"До цих подій також привʼязують Пашинського. Він є "червоною ганчіркою" у цій справі… Сувора реальність у цьому така: якщо сьогодні переслідують за реалізацію на користь держави нафтопродуктів "Курченка", завтра переслідуватимуть за переслідування Януковича та легітимний шлях України на звільнення з-під російського контролю", – додала Тищенко.

Читайте також: СБУ оголосило підозру екснардепу Пашинському

Як повідомлялося, сьогодні СБУ повідомила про підозру колишньому народному депутату Сергію Пашинському, його бізнес-партнеру та чотирьом спільникам у незаконному привласненні та продажі 97 тис. тонн конфіскованих державою "нафтопродуктів Курченка", які повинні були піти на потреби армії.

Сам Пашинський висунуті СБУ звинувачення відкидає.

"Сьогодні слідчі СБУ та НАБУ вручили мені підозру за так зване "розкрадання" палива "Роснєфті", яким в інтересах росіян торгував зрадник Курченко. Усе так зване "розкрадання" полягало в конфіскації цього палива та передачі його на користь ЗСУ. Звинувачення відкидаю", – написав екснардеп у "Фейсбуці".

Автор: Михайло Орлюк