Чому звільнили Данілова, хто такий Литвиненко і чому посилився Буданов

26 березня президент Володимир Зеленський звільнив секретаря Ради нацбезпеки Олексія Данілова та призначив на його місце керівника Служби зовнішньої розвідки Олександра Литвиненка. Цікаво, що на посаді секретаря РНБО Данілов пробув найдовше, перевершивши навіть Олександра Турчинова. Хоча, на відміну від Турчинова, Данілова навряд чи можна назвати автономним гравцем в українській політиці, який вмів би замирювати різні вежі в оточенні президента та впливати на кадрові рішення.

Власне Турчинов порушив традицію, коли РНБО перестало бути місцем заслання чи передчасної пенсії для політиків, але з тих часів все дуже змінилось.

Чим запам’ятається Данілов на посаді в РНБО?

-Тим, що в розпал коронавірусу у 2020 секретар Ради Національної безпеки порекомендував українцям зміцнювати здоров’я з допомогою часнику і цибулі.

-Що саме РНБО мало вести реєстр олігархів, але попри те, що в 2022 Данілов казав про 86 потенційних кандидатів, до реєстру не внесли жодної людини. А ось гроші на нього витратили.

-Тим, що до останнього заперечував можливість повномасштабного вторгнення Росії. "За даними нашої розвідки і розвідки наших партнерів, дестабілізація всередині країни — це ситуація №1. Без внутрішньої дестабілізації зробити якісь неприємності для нашої країни вони (РФ,- ред.) не зможуть", — заявив Данілов у лютому 2022.

-Першим розповів, що Володимира Зеленського 5 разів намагались убити, а на нараді 24 лютого президент був у білій сорочці.

"Володимир Олександрович був у білій сорочці, і мені це так, знаєте... запам’яталося... Каже: "Ну що? Будемо боротися", — розповів Данілов, пригадуючи нараду вранці 24 лютого.

-Політичні опоненти покладають на Данілова вину за скорочення ракетної програми, хоча сам колишній секретар РНБО це завжди заперечував і заявляв, що ракетна програма і випробування КБ "Луч" не зупинялись ні на день.

А останньою вишенькою на торті нібито стали висловлювання екссекретаря РНБО про представника китайського уряду з питань Євразії Лі Хуея.

Рішення про звільнення секретаря РНБО співрозмовники Цензор.НЕТ в Офісі президента та Верховній Раді назвали питанням "давно назрілим".

"На нього давно всі фиркали", — зазначив співрозмовник в Раді.

"Думаю, з Литвиненком Андрію Борисовичу буде комфортніше. Зокрема, і в питанні заяв", — додав інший співрозмовник видання.

Зрештою, звільнення Данілова в своїй природі чимось нагадує аналогічне рішення по представнику президента в Раді Федору Веніславському.

Єдину офіційну версію про звільнення Данілова поки що дав радник голови ОП Михайло Подоляк.

Данілов

"Я б не радив тут шукати конспірологію. Є три складові. Перше: президент сказав, що йде перезавантаження тих чи інших органів державної влади. Їх треба оптимізувати під той етап війни, на якому ми знаходимось. Друга складова, про яку президент також сказав: пан Данілов залишається в команді і буде працювати на іншому напрямку", — сказав він в коментарі NV.

"І третя складова. Я бачу, в перепризначенні пана Литвиненка посилення аналітичної складової, тому що ми знаходимося в стагнації і потрібно відпрацьовувати сценарії, що нам треба робити, — з погляду війни як такої, ресурсного забезпечення війни і інформаційної складової в цій війні, щоб підсилити розуміння у наших партнерів. Стагнація — це якраз здорожчання війни", — зазначив Подоляк.

Якщо сприймати призначення Олександра Литвиненка як знак того, що тепер РНБО стане просто аналітичним кабінетом, то це ідеальне рішення.

На відміну від Данілова, Литвиненко не буде медійним спікером – він в принципі не любитель публічності.

Крім того, схоже Литвиненко задовго до приходу до влади Зеленського був знайомий з братами Єрмаками. Принайні з одним з них.

У відповіді на запит РБК-Україна в РНБО повідомили, що Денис Єрмак був призначений на цю посаду розпорядженням секретаря РНБО Олександра Турчинова 17 березня 2015 року, а звільнений — розпорядженням Олександра Данилюка від 15 серпня 2019 року.

Єрмак
Денис Єрмак

Литвиненко закінчив у 1994 році Інститут криптографії у Москві, потім правознавство в університеті Шевченка та у 2013 Королівський коледж оборонних наук (RCDS) у Великій Британії. Працював в СБУ, Національному інституті стратегічних досліджень, заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (куди його привів Турчинов), а 23 липня 2021 року був призначений головою Служби зовнішньої розвідки України (СЗР).

У своїй колонці на сайті Інтерфакс-Україна Литвиненко максимально адекватно оцінив загрози росії для України.

Литвиненко

"Путін вірить, що, не спромігшись перемогти Україну за три дні у широкомасштабній війні, кремль пройшов точку неповернення у відносинах із Заходом. Вороття немає, путін може лише тріумфально перемогти, або нищівно програти.

Він переконаний, що повернути Україну та решту "історичних російських земель" і відновити імперію можна лише у межах глобального перерозподілу світу. Такий перерозподіл може тривати 10-15 років, супроводжуватись конфліктами різного масштабу й інтенсивності, можливо, із використанням ядерної зброї. Причому війна проти України сприймається наразі кремлем як важливий, але не єдиний фронт для рф, що фактично веде світову війну із США і Заходом у цілому", — зазначив Литвиненко.

На його думку, головними завданнями Путіна в найближчі роки буде:

-Створення антизахідної коаліції;

–Переведення економіки Росії на військові рейки, що вже успішно відбувається.

–Підготовка до майбутньої агресії проти інших країн.

– Роздмухування конфліктів на Близькому Сході, в Африці і на Балканах.

Також Литвиненко спрогнозував, що Путін намагатиметься завоювати в Україні стільки земель, скільки зможе, бо для нього це повернення історичної "справедливості".

У принципі, якщо новий секретар РНБО збере команду, яка так само продуктивно зможе описати майбутні тактики і стратегії України у війні, то таку заміну можна вважати успішною. За умови, що думка Литвиненка буде сприйматися Банковою.

"В принципі всі звільнення Данілова сприйняли досить спокійно, бо він нічого такого важливого і не робив. Згадайте, як він потрапив на цю посаду – тоді треба було швидко замінити Данилюка, який став вибиватись із курсу Банкової. І тут на очі потрапив Данілов. Користі ніякої, шкоди -теж. Ходила людина, давала інтерв’ю, допоки не стала говорити зайвого і це стало не подобатись все більшій кількості людей. Особливо після реплік про Китай", — зазначив співрозмовник Цензор.НЕТ.

"При тому що я знаю Данілова 100 років, думаю, що у Литвиненка більше шансів зробити з РНБО щось дієве", — вважає один з нардепів.

Як наголошують співрозмовники видання, одним з викликів для Литвиненка, наприклад, має стати підготовка засідань Ставки, які зараз ніхто не готує, оскільки діяльність цього органу прописана підзаконними актами.

Втім значно цікавіше, що буде зі Службою зовнішньої розвідки. Її у вівторок очолив гурівець Олег Іващенко.

У 2017-2019 роках Іващенко був заступником начальника Генерального штабу ЗС України з розвідки, у 2021 році — першим заступником начальника Головного управління розвідки.

Нардеп від "Голосу" Соломія Бобровська в коментарі Liga.Net оцінила призначення Іващенка як посилення Буданова.

Тут слід зазначити, що СЗР через свою непублічність багато в чому як кіт Шредінгера – важко оцінити, чи ця структура ефективна, чи – ні. І однією з причин є те, що ще задовго до приходу Литвиненка і президентства Зеленського влада не розуміла мети цієї служби. А значить, не вкладалась у неї як ефективний механізм.

"Коли Литвиненко прийшов у СЗР, то він запропонував скоротити штат, але щоб йому при цьому дали фахівців і засоби, яких йому бракує. Влада сказала — не на часі. Але з початком повномаштабного вторгнення в СЗР таки забрали більшість людей, коштів і засобів і передали на ГУР", — розповідає співрозмовник видання.

Водночас нинішній очільник ГУР Кирило Буданов, за словами джерел видання, був не против об’єднання ГУР та СЗР.

"В якийсь момент в 2022 році в Раді з’явився законопроєкт … та звісно ж що його могла принести тільки Безугла…, де викладалась концепція поглинання СЗР ГУР. Там же пропонувалось вивести ГУР з підпорядування Міноборони і зробити його підзвітним тільки президенту. Але не злетіло, законопроєкт поклали в довгий ящик", — розповів співрозмовник видання.

"Далі Кирило Олексійович кілька разів пропонував на СЗР своїх людей, і от у вівторок там таки з’явився представник ГУР", — додало джерело.

Тетяна Ніколаєнко, Цензор. НЕТ