Блокування кордону з Польщею: У Мінекономіки побачили "світло в кінці тунелю"

блокада,кордон

У Міністерстві економіки України сподіваються, що блокування напрямків пунктів пропуску "Корчова-Краківець" та "Медика-Шегині", яке відновилося напередодні, буде короткостроковим.

Про це заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка заявив в ефірі телемарафону, передає Укрінформ.

"Це не є урядова акція, тому відповідно "світло в кінці тунелю" в діалозі з польським урядом у нас є, у нас досить непогане порозуміння між собою, але головна проблема – соціальна і політична всередині самої Польщі. Це системна криза в самій Польщі, тому що певна частина фермерської спільноти і ті фермери, які блокують кордон... самі до кінця не розуміють предмет своїх вимог", – сказав Качка.

Він висловив сподівання, що протести на пунктах пропуску "Корчова-Краківець" і "Медика-Шегині" будуть короткостроковими. Значно більше проблем створюють протести і блокування пунктів пропусків "Ягодин" та "Рава-Руська", зазначив посадовець.

Читайте також: Туск закликав польських фермерів припинити блокаду на кордоні з Україною

Качка наголосив, що та категорія фермерів, які займаються протестами, не є репрезентативною для всього сільського господарства Польщі.

"Після того, як відбулись наші переговори три тижні тому з основними асоціаціями Польщі. Так звані "лідери" протесту зазначили, що з ними не розмовляють, тому що від їх імені говорять такі асоціації. Але це проблема політичного характеру", – вважає заступник міністра.

Він додав, що це протест невеликої кількості фермерів, які хочуть, щоб з ними інакше велась розмова. Тому ця внутрішньо-польська ситуація немає якогось дипломатичного вирішення за участі України.

Як повідомлялось, 18 квітня польські фермери відновили блокування напрямків пунктів пропуску "Корчова-Краківець" та "Медика-Шегині". Заблокованими птакож залишаються напрямки пунктів пропуску "Ягодин" та "Рава-Руська". Протестувальники продовжують тут ускладнювати рух вантажівкам, пропускаючи по кілька транспортних засобів на годину, або взагалі обмежуючи рух.

Автор: Михайло Орлюк