Кремлівські боти атакують Україну: "тема тижня" теракт у "Крокус Сіті Холлі"

Читать на русском

Кремлівські боти атакують Україну:

Кремлівські боти атакують Україну: "тема тижня" теракт у "Крокус Сіті Холлі"

Ця сама «фабрика фейків» бере участь у спробі зриву мобілізації в Україні.

Кремлівська мережа поширення фейків розпочала розсилку псевдо-журналістських статей про те, хто стоїть за терактом у «Крокус Сіті Холлі». У цих матеріалах читачеві повідомляють, що винні США, Україна, секретне британське розвідувальне управління Мі-6 та загалом колективний Захід. А інформація Штатів про відповідальність ІДІЛ – фейк. Це встановив проєкт «Блокувальник Ботов / antibot4navalny» The Insider.

Хто розповсюджує фейки

Схема поширення матеріалів дозволяє дійти висновку, що це та мережа ботів Doppelgänger, також звана RRN, про яку раніше неодноразово писав The Insider. Про це свідчить те, що, по-перше, просуваються ті ж самі брехливі сайти «ЗМІ», що й у минулих атаках:

spiegel.ltd

grenzezank.com

hauynescherben.net

meisterurian.io

onnam.life

Як і раніше, використовується той самий шаблон «боти двох рівнів»: одні розміщують у себе контент, інші масово ретвітять у Twitter (X) у коментарях до чужих публікацій з абсолютно сторонньою тематикою. Наприклад, під постом про футбольний матч. І так само застосовується система проміжних редиректів, які обмежені геолокацією користувача.

1 queiueiqutirkant

За даними Meta, за спам-атакою стоять IT-компанії «Національні технології» і «Агентство соціального проєктування» (АСП), що знаходяться під європейськими санкціями. Кінцевим власником ТОВ "Національні технології" є "Ростех". Також боти просували сайт EuroBRICS, який має доведені зв’язки із центром спеціальної служби (в/ч 54777) ГРУ. Раніше Євросоюз ввів пакет санкцій проти учасників кампанії з маніпулювання цифровою інформацією, до цього пакету увійшли вищезгадані «Національні технології», АСП, а також кілька офіцерів тієї самої в/ч 54777 ГРУ.

Поширюються такі матеріали англійською, німецькою, арабською, іспанською, італійською, польською, французькою мовами та івритом. Як зазначає «Блокувальник ботів», низка мов ця мережа використовує вперше — мабуть, поширення кремлівської пропаганди дедалі більше розширюють на західну аудиторію.

Що і як поширюють боти

Клон німецького видання Der Spiegel оприлюднив матеріал під назвою «Легалізований тероризм. Теракт у Росії ставить питання про співпрацю України з ісламістськими терористичними угрупованнями». Але мережа поширює кремлівські наративи не лише на клонах відомих ЗМІ. Є у Doppelgänger і власні сайти, що виглядають як звичайні видання новин. Зокрема, це портал Il Correspondente, яке мовить італійською. У матеріалі про останній теракт під заголовком «Терор повертається до Москви» йдеться, що «Київський режим несе пряму відповідальність за різанину в "Крокусі". Україна стала глобальним центром вербування та підготовки терористичних осередків із боку США та Великобританії».

2

В іншому матеріалі «автор» наводить висновки про те, що за терактом стоїть США та Україна, оскільки «терористи поводилися як навчені солдати та використовували військову тактику, властиву найманцям», а після стрілянини попрямували у бік України (цю інформацію раніше озвучили силовики ).

Також сайти мережі розміщували матеріали про те, що Захід навмисно розповсюджує «фейкові новини» про те, що за атакою стоїть ІДІЛ: «Найдивовижніше – це реакція Заходу на те, що відбувається. Не висловлюючи співчуттів, британська влада майже відразу після теракту заявила, що Україна не причетна до різанини у Крокусі. Київ, у свою чергу, почав активно поширювати інформацію про причетність бойовиків ІДІЛ до вибухів та розстрілу мирних жителів, не надавши жодних доказів. The New York Times оприлюднила брехливу заяву терористів «Ісламської держави», в якій вони стверджували, що є організаторами теракту, але використали шаблон, який «Ісламська держава» не використала вже кілька років».

Тієї ж ночі (проти 24 березня), коли різними мовами просувався наратив про винний у теракті Захід, мережа ботів також поширювала на українську аудиторію матеріали з черговою агітацією до вуличних акцій — у публікаціях людей закликають вимагати від української влади ротації/демобілізації у ЗСУ. Людям вселяють через соцмережі, що їм слід виходити з акціями на вулиці. Приклад такого посту від сторінки-одноденки:

3

Що раніше розповсюджувала мережа Doppelgänger

Мережа Doppelgänger включає «випромінювач» регулярно, найчастіше це пов’язано з війною в Україні: наприклад, мережа ботів розсилала брехливі цитати Бейонсе, Опри, Роналду та інших із обуреними вимогами припинити допомогу Києву.

Раніше з такими ж стурбованими коментарями боти масово постили фотографії будівель у Франції з намальованими на них зірками Давида: їх малюють на будинках євреїв як попередження про погроми. The Insider з посиланням на дані проєкту «Блокувальник Ботов» писав, що ті ж облікові записи розповсюджують проросійські публікації, це свідчить про те, що поширенням фото займалася та ж мережа ботів.

Також під виглядом «глибокої стурбованості» сотні ботів Doppelgänger публікували ролик нібито турецької націоналістичної організації «Сірі вовки», в якому терористи погрожують повторити на Олімпіаді-2024 у Парижі напад на євреїв, який стався на Олімпіаді-197. Тоді було вбито 17 людей, включаючи 11 членів збірної Ізраїлю.

За підсумками президентських виборів мережа Doppelgänger розпочала інформаційну кампанію, яка, ймовірно, мала створити образ законності президентських виборів, що відбулися в Росії, писало «Агентство» з посиланням на аналіз «Блокувальника ботів». Твіти, написані англійською, французькою, німецькою та українською мовами, просували три тези, пов’язані з російськими виборами. Перший — про те, що в Росії пройшли конкурентні вибори, на які прийшло безліч росіян, які справді підтримують Володимира Путіна, а в самій Росії — давні демократичні традиції. Два інші пов’язані з Україною. Перший — про те, що українська влада зробила помилку, скасувавши вибори, а друга — про те, що Україні не слід «скасовувати» все російське, зокрема російську культуру.