В "Укренерго" розповіли, скільки допомоги отримала Україна після синхронізації з енергосистемою Європи

електроенергія

Завдяки синхронізації української енергосистеми з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E Україна отримала 27 тис. МВт-год. аварійної допомоги та залучила 285 тис. МВТ-год. імпорту для підтримки під час зими.

Про повідомили у пресслужбі НЕК "Укренерго", передає Укрінформ.

У компанії зазначили, що українська енергосистема завдяки синхронізації з ENTSO-E отримала значну допомогу від країн-сусідів під час опалювального сезону – як у вигляді імпорту, так й наданням аварійної допомоги.

"У години найбільшого дефіциту ми залучали аварійну допомогу з Європи. Це – екстрений захід балансування енергосистеми, який дозволяє в певні періоди часу не допустити аварійної ситуації через брак потужності та відключення споживачів. Під час осінньо-зимового періоду в листопаді 2023-лютому 2024-го "Укренерго" залучило 27 тис. МВт-год. аварійної допомоги", – зазначили в "Укренерго".

Імпорт електроенергії з європейських країн у січні-лютому становив 285,6 тис. МВт-год.

При цьому, коли у лютому споживання електрики в Україні почало знижуватися, зросли обсяги експорту до Європи.

"З лютого до 22 березня, коли споживання в енергосистемі України почало знижуватися, відбулося зростання обсягів експорту української електрики в країни ЄС. У лютому-березні (до початку обстрілів 22 березня) експорт склав 173 тис. МВт-год." – повідомили енергетики.

У компанії наголошують, що українська електроенергія користується попитом на європейському ринку і це допомагає енергокомпаніям заробляти додаткові кошти, які можна спрямувати на підготовку до наступної зими.

Автор: Юлiя Недашківська