"Укрзалізниця" отримала 5 мільярдів гривень прибутку завдяки курсу гривні і економії на ремонтах

вагон,укрзалізниця

АТ "Укрзалізниця" за підсумками 2023 року отримала 5 млрд грн прибутку, порівняно зі збитком у розмірі 10,8 млрд грн у 2022 році.

Про це свідчить презентація компанії, оприлюднена головою "Укрзалізниці" Євгеном Лященком на зустрічі з журналістами, передає Інтерфакс-Україна.

Серед ключових чинників, що позитивно вплинули на фінансові результати "Укрзалізниці", у презентації вказано:

  • дохід від пасажирських перевезень, який збільшився завдяки зростанню пасажирообігу на 11% (+1,42 млрд грн);
  • зменшення витрат на матеріали та ремонти завдяки заходам з економії, зокрема використанню старогорілих матеріалів (+4,81 млрд грн);
  • стабільніший, ніж очікувалось, курс гривні (+4,53 млрд грн);
  • відновлення корисності активів на деокупованих територіях (+1,88 млрд грн);
  • скасування зобов’язання зі сплати земельного податку за об’єкти на окупованих територіях (+0,69 млрд грн);
  • зниження ставки земельного податку за рахунок роботи з перереєстрації земельних ділянок (+0,55 млрд грн);
  • зростання доходів від допоміжної діяльності: послуг охорони – на 25% і послуг обслуговування пасажирів – на 24% (+527 млн грн).

Водночас негативний вплив на фінансові показники компанії у 2023 році спричинило зменшення доходів від вантажних перевезень, у зв’язку з тимчасовим зупиненням роботи зернового коридору та конвенційних обмежень на експорт сільгосппродукції до ЄС (- 8,57 млрд грн), а також підвищення заробітної плати для уникнення відтоку кадрів (-3,41 млрд грн).

За словами Лященка, 50% прибутку, отриманого за підсумками 2023 року, "Укрзалізниця" перерахувала до держбюджету у вигляді дивідендів.

Він додав, що у січні-березні 2024 року компанія також працювала з прибутком, однак не уточнив конкретного його розміру.

Як повідомлялося, "Укрзалізниця" подала фінплан на 2023 рік, який через велике соціальне навантаження та обмеження вантажоперевезень передбачав збиток 20,2 млрд грн порівняно з очікуваним чистим збитком 10,8 млрд грн за підсумками 2022 року.

Пізніше голова "Укрзалізниці" Євген Лященко заявляв, що компанія виходить на прибуток за підсумками січня-вересня минулого року, а також закінчить 2023 рік без збитків із невеликим прибутком.

Автор: Михайло Орлюк