Енергетики кажуть про зростання споживання електроенергії та прогнозують дефіцит в енергосистемі

електроенергія

Станом на ранок 12 січня, енергетики фіксують зростання споживання електроенергії та прогнозують більший, ніж учора, дефіцит в енергосистемі .

Про це повідомляє пресслужба НЕК "Укренерго".

Зазначається, що 11 січня, добовий максимум споживання був зафіксований вдень після 10:00 . Він був на 3,1% нижчий за відповідний показник 10 січня. Утім, сьогодні споживання знову зростає.

"Станом на 9:30, споживання вже майже на 1% вище, ніж вчора в той же час. Причини – похолодання та заживлення споживачів, яке ще триває в знеструмлених негодою регіонах. Ці фактори продовжують створювати додаткове навантаження на обладнання електростанцій, так і на мережі передачі та розподілу електроенергії", – йдеться у повідомленні.

Тож, енергетики закликають допомогти енергосистемі та впродовж дня не вмикати потужні електроприлади одночасно.

Як наголосили в "Укренерго", наразі електроенергії, виробленої електростанціями всіх видів, вистачає для забезпечення енергопостачання споживачів.

Але протягом дня диспетчерський центр компанії прогнозує можливий дефіцит в енергосистемі – 2,8%. Для покриття буде задіяна вся потужність працюючих в системі електростанцій. При цьому, введення графіків обмеження споживачів не планується.

Для покриття високого рівня споживання всі види електростанцій зараз працюють на максимально можливій потужності. Водночас їх можливості обмежені. Хоча сонячна та вітряна погода сьогодні сприяє роботі електростанцій на ВДЕ, протягом доби в аварійний ремонт вийшло два блоки на теплових електростанціях.

Станом на ранок через негоду знеструмлено 229 населених пунктів. Через негоду залишаються без живлення споживачі в шести областях: в Дніпропетровській – 80 населених пунктів (з них 78 понад добу), в Запорізькій – 18, в Кіровоградській – 51 (всі понад добу), в Миколаївській – 39 (всі понад добу), в Сумській – 28, в Чернігівській – 13.

Через технічні порушення є знеструмлені споживачі в Київській області. Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 409 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Херсонській областях.

Аварійно-відновлювальні роботи проводяться в залежності від ситуації з безпекою та з дозволу військових.

Автор: Юлiя Недашківська