Поліція поперед НАБУ провела обшуки по розпилу в Госпіталі ветеранів

Поліція почала кримінальне провадження щодо тендеру КНП «Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни» КМДА на 504 млн₴ Про це повідомила 15 січня пресслужба Київської міської прокуратури. «Наші гроші» виявили там завищені ціни на будматеріали.

Правоохоронці провели обшуки у замовника і генерального підрядника та вилучили первинну документацію щодо закупівлі робіт з капремонту приміщень головного корпусу, фасадів та покрівлі, а також заміни вікон у госпіталі. Призначено судову будівельно-технічну експертизу.

Кримінальне провадження почали за ч. 4 ст. 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем» у великих розмірах. Такі дії можуть каратися позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Жодних даних про висунення комусь підозр немає.

Напередодні обшуків ГО «Центр протидії корупції» звернувся до Офісу генпрокурора з заявою стосовно цих закупівель. З ОГП заяву було направлено в НАБУ

Нагадаймо, загалом Госпіталь ветеранів війни уклав із ТОВ «Абсолют-Клімат» договорів на ремонт будівлі на 1,3 млрд₴ У жовтні 2023 року «Наші гроші» провели аналіз кошторисів, одержаних від КМДА на запит народного депутата України Ярослава Юрчишина (фракція «Партія Голос»), де виявили 243 млн грн перевищення кошторисних цін будматеріалів над ринковими із проаналізованих 13 найбільших позицій вартістю 462 млн₴

Наприклад, переплата по алюмінієвих композитних панелях для фасаду будівлі складала більше 117 млн₴ Металопластикові вікна в кошторисі врахували по 10 200 грн/кв. м. Тоді як на ринку їх можна було купити в два рази дешевше. Фасадний дюбель замовили по 50 грн/шт., а в магазинах він коштував у три рази дешевше.