Компанії Ахметова починають відключати електроенергію боржникам,

свет

Компанії під брендом Yasno (входить до групи ДТЕК Ріната Ахметова) починають відключати електроенергію побутовим споживачам із найбільшими боргами.

29 січня спливають терміни перших повідомлень із попередженнями про вимкнення, які компанія надсилала споживачам, пише українська редакція Forbes із посиланням на неназваного топменеджера компанії.

Раніше генеральний директор Yasno Сергій Коваленко заявляв, що близько 74 тисяч мешканців Києва та Дніпропетровської області можуть залишитися без світла з 29 січня через борги.

Він пояснбвав, що саме з 29 січня набуває чинності рішення уряду, яким скасовано мораторій на відключення комунальних послуг за борги у більшості регіонів України, за винятком територій, де тривають бойові дії.

Компанії мають повідомити споживача про відключення за 10 і 5 днів. Щоб уникнути вимкнення електрики, споживачу треба звернутися до постачальника і оплатити борг або домовитись про реструктуризацію.

При цьому "Вінницяобленерго" 29 січня повідомила про початок відключень боржників за електропостачання на Вінниччині, а "Рівнеобленерго" 25 січня вимкнуло електрику 215 споживачам.

Коли скасували мораторій на відключення електроенергії?

Наприкінці грудня минулого року Кабмін непублічно скасував мораторій на припинення надання житлово-комунальних послуг, нарахування штрафів та пені, а також на стягнення заборгованості, запроваджений на час воєнного стану у березні 2022 року.

За рішенням уряду, мораторій на відключення комунальних послуг продовжуватиме діяти лише на окупованих територіях і там, де тривають бойові дії. Для решти споживачів комунальних послуг відновлено нарахування пені за несплату житлово-комунальних послуг. Також відновлено стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги в судовому порядку. Крім того, Кабмін повернув можливість відключення від комунальних послуг боржників, у разі несплати або недоплати за отримані послуги.

Yasno – постачальник електричної енергії для 3,5 млн українських сімей та юридичних клієнтів у Києві, Дніпропетровській та Донецькій областях. Входить до складу енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова.

Автор: Михайло Орлюк