Із новою допомогою США Україна зможе стабілізувати лінію фронту та перехопити ініціативу – аналітики

У пакет американської допомоги входять ATACMS дальнього радіусу дії

Ухвалення законопроєкту про пакет допомоги для України у розмірі понад 60 мільярдів доларів від США має призвести до швидкого відновлення поставок зброї в Україну і дозволить Україні та її союзникам видихнути, кажуть аналітики.

Однак, на їхню думку, багато чого залежить від цьогорічних президентських виборів у США.

Ще до ухвалення американської допомоги директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що ситуація на фронті впродовж останніх тижнів настільки важка для українських військ, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо не отримає суттєвої підтримки.

Протягом останніх кількох місяців, поки політики в Конгресі США сперечалися про розподіл допомоги Україні, російські війська наступали в кількох точках уздовж 1000-кілометрового фронту на сході та півдні України, користуючись нестачею зброї та боєприпасів в українській армії.

Російські війська захопили Авдіївку Донецької області в лютому місяці цього року за допомогою потужного артилерійського вогню та керованих авіабомб. Це була перша велика перемога російської армії із травня 2023 року. Зараз вона наближається до Часового Яру – міста, яке їй може відкрити шлях до більш важливих цілей на підконтрольній Києву частині Донбасу.

Але президент США Джо Байден підписав 24 квітня ухвалений напередодні Сенатом і Палатою представників законопроєкт про виділення допомоги Україні в розмірі понад 60 мільярдів доларів. Закон набув чинності.

Не «срібна куля»

Аналітики стверджують, що поставки зброї, ймовірно, включатимуть стрілецьку зброю, артилерійські снаряди, протитанкові ракети «Джавелін», ракети дальнього радіусу дії, зенітно-ракетні комплекси «Стінгер» та інші системи протиповітряної оборони. Така допомога могла б дозволити Україні уникнути масштабних втрат під час очікуваного літнього наступу Росії.

«Американський пакет підтримки допоможе Україні стабілізувати ситуацію на фронті, – заявив 22 квітня в інтерв’ю Радіо Свобода Марк Канчіан, військовий аналітик Центру стратегічних і міжнародних досліджень У Вашингтоні. – Українські сили зможуть якщо не зупинити російські атаки, то принаймні чинити їм набагато сильніший опір і проводити власні обмежені атаки. Це зменшить тривожну напругу щодо українського краху або російського прориву».

За словами Канчіана, стабілізація фронту дасть Україні спроможність відновити свої сили для можливого широкомасштабного наступу в наступному році. Раніше в цьому місяці Україна ухвалила новий закон про мобілізацію, щоб поповнити особовий склад армії.

«Ключовим моментом зараз є підготовка сил та їхнє оснащення», – сказав Канчіан.

Українські сили відкривають вогонь біля міста Часів Яр у Донецькій області

Українські сили відкривають вогонь біля міста Часів Яр у Донецькій області

Очікується, що цього літа Росія розпочне широкомасштабний наступ на Донецьку, Харківську та Запорізьку області. Росія також посилила обстріли Харкова, другого за величиною міста України, розташованого поблизу північно-східного кордону з Росією.

«Я невпевнений у тому, що у нас є достатньо ресурсів, щоб зупинити цей наступ», – сказав український військовий аналітик Михайло Жирохов у коментарі для Радіо Свобода. Він стурбований тим, що багато українських військовослужбовців «виснажені», і що потрібен час, щоб американська військова допомога потрапила на фронт.

Український політолог Володимир Фесенко, каже, що ухвалення законопроєкту в США підняло бойовий дух серед населення і військових. Однак, за його словами, це не «срібна куля».

«Найголовніше – що військова допомога США відновлюється», – сказав він в інтерв’ю російськомовному телеканалу «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки». Він також додав, що «цього буде недостатньо, щоб змінити хід війни».

За словами Фесенка, якщо Україна хоче вигнати російські війська зі своєї території, їй потрібна «технологічна перевага».

Тривала і дорога затримка

Щойно Байден підписав законопроєкт, Пентагон міг починати відправку військової допомоги. І як сказав президент США після підписання, він зробить все, щоб «ракетні системи та інші озброєння були направлені в Україну» протягом годин.

Частина військової допомоги надійде зі складів Пентагону в Німеччині. Це означає, що вона може прибути до українського кордону протягом декількох днів.

Пакет допомоги у розмірі понад 60 мільярдів доларів включає

  • 23 мільярди доларів для Пентагону на поповнення оборонних запасів для України,
  • 14 мільярдів доларів на закупівлю зброї для України,
  • а також кілька мільярдів доларів на військову підготовку та економічну допомогу.

До документа також включені ATACMS, потужні балістичні ракети з точним наведенням і дальністю польоту до 300 кілометрів. Однак у законопроєкті не вказана їхня кількість. ATACMS мають важливе значення, оскільки вони ефективно можуть вражати центри управління, склади та інші військові об’єкти в глибокому тилу Росії.

Минулої осені адміністрація президента Байдена надіслала Україні невелику кількість ATACMS за умови, що вона не буде використовувати їх для нанесення ударів по території Росії.

У жовтні Київ оголосив, що використав ATACMS для знищення дев’яти російських військових вертольотів, складу боєприпасів і пускової установки ППО на окупованих територіях України. Росія не підтвердила це повідомлення, а українські заяви не вдалося перевірити незалежним чином.

Канчіан не очікує, що Байден скасує обмеження на використання ATACMS на території Росії. Однак це більше не є головним обмеженням для українських військових, оскільки Київ виробляє власні безпілотні системи і ракети дальнього радіусу дії у все більших кількостях.

За словами експертів, Україна може використовувати ATACMS, щоб перерізати шляхи військового постачання до окупованого Криму та послаблюючи російські сили на півострові та в окупованих частинах півдня.

Після неодноразових українських ударів по Кримському мосту, єдиному фізичному сполученню Росії з окупованим півостровом, Росія розпочала будувати нове сухопутне залізничне сполучення між Ростовом-на-Дону та Кримом.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року США виділили Україні понад 44 мільярди доларів на безпекову допомогу, що робить їх найважливішим військовим партнером України. Але оскільки Конгрес США перебував у глухому куті з початку року, США з того часу практично не надавали Україні жодної допомоги.

Неспроможність ухвалити новий пакет допомоги протягом кількох місяців призвела до невдач на полі бою та людських жертв, оскільки українським військам катастрофічно не вистачало боєприпасів та засобів ППО.

«Навіть з відновленням допомоги з боку США Україна зазнала серйозної шкоди, її Збройні сили є слабшими, ніж вони могли б бути в іншому випадку. Хоча зараз ми святкуємо відновлення американської допомоги, ми не повинні недооцінювати важливість цих втрат. США змусили Україну стікати кров’ю», – заявив Філліпс О’Браєн, професор стратегічних досліджень в Університеті Сент-Ендрюса 21 квітня.

Тим не менш, за його словами, американська допомога допоможе Україні повернутися до «активної оборони» і утримати лінії фронту, завдаючи значних втрат російським військам.

Незважаючи на нестачу боєприпасів та ППО, Україна завдала значних втрат російським військам в Авдіївці. За повідомленнями, Росія втратила 16 000 військовослужбовців і 300 одиниць бронетехніки під час чотиримісячної битви.

Меморіал під Авдіївкою, яку Росія, попри великі втрати, захопила у лютому місяці

Меморіал під Авдіївкою, яку Росія, попри великі втрати, захопила у лютому місяці

Вибори в США

За словами Канчіана, військова допомога США має тривати до кінця року. Ухвалення законопроєкту про допомогу Україні також може спонукати європейські країни збільшити свої внески в українську армію, каже експерт.

Європейські країни, такі, як Данія, Нідерланди, Норвегія та Бельгія, почнуть постачати Україні частину з 45 винищувачів F-16, які вони обіцяли минулого року. Найновіші американські літаки можуть допомогти Україні протистояти російським повітряним атакам.

Американська та європейська допомога може посилити підготовку України до контрнаступу у 2025 році. Це могло б поставити її в кращу позицію на переговорах з Росією про завершення війни.

Однак, на думку аналітиків, багато чого залежить від президентських виборів у США в листопаді 2024 року.

Кандидат від Республіканської партії та колишній президент Дональд Трамп висловив певні застереження щодо допомоги Україні. Його наратив викликав сумніви в тому, що він надасть країні схвалену Конгресом допомогу або підтримає новий законопроєкт про допомогу Україні в наступному році.

Макс Бергман, директор програми Європи, Росії та Євразії Центру стратегічних і міжнародних досліджень, каже, що якщо Байден програє президентські вибори, він має надати Україні всі понад 60 мільярдів доларів до того, як залишить посаду.

Він також вважає, що Європа повинна збільшити своє військове виробництво на випадок, якщо американська допомога Україні буде припинена через можливе обрання Трампа президентом.

«Європа повинна бути в змозі потенційно замінити США», – додав він. Український політолог Фесенко каже, що вибори в США викликають занепокоєння в Україні та Європі.

Фесенко стверджує, що «ніхто не знає, якою буде політика Трампа»: «Можуть бути коливання, вагання. Звичайно, це викликає занепокоєння».