Путін пригрозив власникам російських підприємств націоналізацією

Читать на русском

Путін пригрозив власникам російських підприємств націоналізацією

Путін пригрозив власникам російських підприємств націоналізацією

Російський диктатор Володимир Путін знов заявив про можливість націоналізації приватних підприємств в інтересах національної оборони. Про це він сказав під час зʼїзду російського Союзу промисловців і підприємців, який обʼєднує великий бізнес.

Перша хвиля націоналізації розпочалася в Росії одразу після повномасштабного вторгнення в Україну і, відповідно, посилення санкцій проти РФ. Водночас, офіційно процеси націоналізації у цій країні не визнаються. І Путін, як його цитує "Коммерсантъ", посилається на дії правоохоронних органів і каже, що "про перегляд приватизації не йдеться".

"Останнім часом правоохоронні органи порушили низку справ щодо повернення у державну власність деяких активів. Хотів би наголосити, що йдеться не про перегляд приватизації, а про випадки, коли дії чи бездіяльності власників підприємств, майнових комплексів завдають прямої шкоди безпеці країни та національним інтересам", – цитує видання слова диктатора.

У свою чергу правозахисники повідомляють, що кількість позовів про націоналізацію в РФ в минулому році зросла майже впʼятеро порівняно з довоєнною. За два роки війни надійшли вимоги щодо націоналізації понад 180 приватних компаній із сумарним активом понад трильйон рублів.

Так, Росія повернула у свою власність Солікамський магнієвий завод, Уральський завод автотекстильних виробів, Завод фрикційних і термостійких матеріалів, Ростовський оптико-механічний завод, завод "Плутон", виробника метанолу "Метафракс", Челябінський металургійний комбінат, виробника вибухівки "Ойлфілд Продакшн Сервісез" тощо.