Президентка Єврокомісії: рішення Фінляндії закрити кордон з Росією є питанням безпеки для всього ЄС

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн (ліворуч) і прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо проводять спільну пресконференцію в аеропорту на сході Фінляндії 19 квітня 2024 року

Глава виконавчої влади Європейського Союзу заявила, що рішення Фінляндії закрити кордон з Росією через наплив мігрантів є питанням безпеки для всього блоку, що складається з 27 країн-членів.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зробила цю заяву під час поїздки на кордон, відвідавши частину кордону на південному сході Фінляндії.

«Ми всі знаємо, як [президент Росії Володимир] Путін і його союзники використовують мігрантів, щоб перевірити нашу оборону і спробувати дестабілізувати нас», – сказала фон дер Ляєн. – «Зараз Путін зосередився на Фінляндії, і це, без сумніву, є відповіддю на вашу тверду підтримку України і ваш вступ до НАТО».

За її словами, Фінляндія діяла «рішуче та успішно, щоб протистояти цій загрозі, йдеться не лише про безпеку Фінляндії, а й про безпеку Євросоюзу».

На початку квітня Фінляндія продовжила закриття сухопутного кордону з Росією безстроково до подальших розпоряджень. МВС Фінляндії пояснило рішення тим, що Росія продовжує спрямовувати до кордону нелегальних мігрантів.

Наземні прикордонні переходи на кордоні Росії та Фінляндії почали закриватися за рішенням фінської влади у листопаді минулого року у зв’язку з напливом громадян третіх країн, переважно Близького Сходу та Африки, які прибували на прикордонні пункти з території Росії та просили політичного притулку у Фінляндії.

Фінська влада звинуватила Росію в тому, що вона свідомо заохочує іноземців до того, щоб просити у Фінляндії притулок, щоб дестабілізувати ситуацію в країні. Москва заперечує, що використовує міграцію для тиску на Фінляндію.

Російсько-фінські відносини різко загострилися після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році. Фінляндія відмовилася від політики нейтралітету та вступила до НАТО. У Москві заявляють, що це рішення не залишиться без наслідків.

Форум