Сі Цзіньпін прибув до Угорщини: обговорить Україну та інфраструктуру

Читать на русском

Сі Цзіньпін прибув до Угорщини: обговорить Україну та інфраструктуру

Сі Цзіньпін прибув до Угорщини: обговорить Україну та інфраструктуру

Лідер Китаю Сі Цзіньпін прибув до Будапешта увечері в середу після візитів до Франції та Сербії під час свого європейського турне. Сьогодні, 9 травня, у нього очікуються переговори з владою Угорщини, а на порядку денному будуть питання війни РФ проти України та інфраструктурні проєкти.

Про це повідомляє Reuters.

Оглядачі зазначають, що китайський лідер в Угорщині може розраховувати на теплий прийом, оскільки ця країна є важливим партнером з торгівлі та інвестицій, на відміну від інших країн ЄС, які розглядають можливість диверсифікації з КНР та зменшення залежності.

Напередодні в середу Сі Ціньпін написав у щоденній проурядовій газеті Magyar Nemzet, що "розвинув глибоку дружбу" з угорськими політиками, і Угорщина була "мішенню номер один у центрально-східноєвропейському регіоні для китайських інвестицій".

Розмови Сі про Україну під час турне Європою

Перед приїздом до Будапешту Сі Цзіньпін у Парижі спілкувався з президентом Емманюелем Макроном та головою Комісії ЄС Урсулою фон дер Ляєн, які натиснули на китайського лідера, щоб він забезпечив більш збалансовану торгівлю з Європою та використав свій вплив на Москву, щоб припинити війну РФ проти України.

Зазначимо, перед зустріччю з главою КНР міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив на брифінгу, що питання про Україну буде одним із найважливіших на порядку денному переговорів у Будапешті.

Відносини Китаю та Угорщини

Очікується, що Угорщина та Китай, які відзначають 75-річчя дипломатичних відносин, також підпишуть від 16 до 18 нових угод про співпрацю, однією з яких може стати масштабний інфраструктурний проєкт у рамках величезного китайського проєкту "Один пояс, один шлях", додав угорський міністр.

Так, подібно до Сербії, Будапешт також є прихильником відповідної китайської ініціативи. План "Один пояс, один шлях" Сі запустив 10 років тому, сподіваючись побудувати глобальну інфраструктуру та енергетичні мережі, що сполучають Азію з Африкою та Європою.

У лютому Китай запропонував Угорщині співпрацю з питань громадської безпеки та правоохоронних органів.

Зазначимо, що угорський прем’єр Віктор Орбан почав працювати над наближенням своєї країни до Пекіна одразу після приходу до влади у 2010 році. Приблизно через десять років виробники акумуляторів і електромобілів почали перевозити виробництво до Угорщини.