Гранти замість держзамовлення: Рада підтримала масштабну реформу вищої освіти

образование,вуз

Верховна Рада ухвалила за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам".

Урядовий законопроєкт №10399 у першому читанні підтримали 234 депутати, повідомив перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк у Telegram.

У Міністерстві освіти і науки пояснювали, що ця реформа передбачає перерозподіл коштів, які держава виділяє на фінансування безкоштовного навчання у вищих навчальних закладах (ВНЗ).

Зокрема, замість фінансування повністю безкоштовного навчання для частини студентів держава виділятиме державні гранти, які компенсуватимуть частину вартості навчання на контрактній формі у вищому навчальному закладі (ВНЗ).

Планується, що оформити грант можна буде через програму "Дія". Його розмір розраховуватиметься залежно від результатів ЗНО чи національного мультипредметного тесту. Кошти гранту можна буде використовувати для оплати навчання на контрактній формі у вузі.

Згідно із пояснювальною запискою до законопроєкту, він передбачає "реформування системи фінансування здобуття вищої освіти на основі диверсифікації способів фінансового забезпечення навчання здобувачів, підвищення ефективності використання державних коштів в частині фінансування державного замовлення, адресності державної цільової підтримки".

Автори документа зауважують, що станом на початок 2022-2023 навчального року на умовах державного замовлення навчалися 418,3 тис. здобувачів, що складало 39,7% контингенту, за кошти фізичних та юридичних осіб – 635,5 тис. осіб або 60,3%.

Водночас в умовах війни спроможність громадян оплачувати здобуття освіти за рахунок власних коштів падає, відтак система грантів має сприяти залученню ширшого кола громадян до навчання у закладах вищої освіти

Серед іншого, законопроєкт також передбачає обов’язкове працевлаштування за фахом випускників низки спеціальностей, що здобувають вищу освіту за рахунок державного замовлення.

Автор: Михайло Орлюк