«Провал, ілюзія могутності». Фахівці боротьби з тероризмом оцінили дії Росії після теракту у «Крокусі»

Вогонь повністю знищив концертну залу у підмосковному «Крокус Сіті Холі», де 23 березня був скоєний терористичний акт. Росія, 2024 рік

Міжніродні фахівці боротьби з тероризмом оцінили те, як діяли російські спецслужби й очільники Кремля після тератку у підмосковному «Крокус Сіті Холі». На що вказують заяви російських посадовців і дії, до яких вдалися російські силовики? Російська служба «Голосу Америки» зібрала думки експертів.

Російська влада здійснює цілеспрямовану інформаційну атаку, намагаючись переконати населення Росії і світ, що керівництво України причетне до організації теракту в «Крокус Сіті Холі» під Москвою. Схоже, що російська влада саме на цьому

Вищі посадовці Кремля практично хором услід за Володимиром Путіним звинувачують Україну: директор ФСБ Олександр Бортніков, секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев, голова Державної Думи В’ячеслав Володін, один за одним кажуть, що за атакою стоять Київ та Захід.

При цьому у висловлюваннях російських офіційних осіб у перші дні після тератку був явний різнобій та суперечності: зокрема, заяви Бортнікова, Патрушева та Володіна з’явилися після того, як представник Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що «офіційна влада до закінчення слідства не може собі дозволити робити заяв щодо зв’язку теракту в «Крокус Сіті Холле» з будь-ким, у тому числі й з Україною. А Олександр Бортніков публічно визнав, що США сповіщали Москву про можливість терактів у місцях масового скупчення людей – і буквально відразу звинуватив самі Сполучені Штати в тому, що вони могли стояти за нападом на людей, які прийшли на концерт.

Російські чиновники та політики не навели жодних доказів своїх слів, лише туманно натякаючи на те, що на зв’язок України з терористами «багато вказує» (Патрушев), що є «фактура, яку ми маємо» (Бортников), і що «кривавий режим України , Вашингтон, Брюссель» намагаються «посіяти ворожнечу і ворожнечу на міжнаціональній основі» (Володін).

Міністерство закордонних справ Росії ввечері 31 березня виступило із повідомленням, у якому офіційно звинуватило Україну у терактах на території РФ та оголосило вимогу про арешт голови Служби безпеки України Василя Малюка.

«Здійснений 22 березня в місті Красногорську кривавий терористичний акт, який шокував увесь світ (ідеться про напад на «Крокус Сіті Хол» – ред.), – аж ніяк не перша терористична атака проти нашої країни останнім часом. Проведені російськими компетентними органами слідчі дії вказують, що сліди всіх цих злочинів ведуть до України», – стверджується у повідомленні.

Володимир Путін. Москва, Росія 26 березня 2024 року

Володимир Путін. Москва, Росія 26 березня 2024 року

«Звинувачення без доказів»

Тим часом, західні експерти з питань тероризму вважають, що те, що сталося в «Крокус Сіті Холлі», є найбільшим провалом російських спецслужб, увагу від якого Кремль хоче відвернути, дезінформуючи російських громадян.

Лукас Веббер (Lucas Webber), співзасновник інформаційного ресурсу Militant Wire, який відстежує активність озброєних груп по всьому світу, в інтерв’ю Російській службі «Голосу Америки» прямо сказав, що жодним заявам Москви про причетність України та Заходу до теракту віри немає:

«Ця спроба пов’язати атаку з Україною, чому немає жодних доказів, означає, що теракт просто використовується для виправдання військової кампанії проти України. Я думаю, що цей меседж більше спрямований на населення Росії та прихильників Кремля на Заході – вкрай лівих, вкрай правих тощо. І я думаю, що в Кремлі, мабуть, розуміють, що люди на Заході, які обіймають керівні посади, а також ті, хто працює в медіа, на таке не ведуться».

Інший відомий аналітик терористичної активності, директор Центру з питань тероризму в Мідлберійському Інституті Джейсон Блазакіс (Jason Blazakis), в інтерв’ю «Голосу Америки» не приховував свого обурення щодо заяв Москви:

Це явна брехня!

Джейсон Блазакіс

«Російську кампанію з дезінформації розкручено таким чином, щоб переконати росіян, ніби Україна якимось чином причетна до смертоносного нападу. Це явна брехня! Путін та його спецслужби, на жаль, дуже некомпетентні, коли справа доходить до реального захисту російського народу»

Джейсон Блазакіс нагадав, що нещодавно Володимир Путін закликав ФСБ насамперед приділяти увагу тому, що відбувається в окупованих Росією територіях України, зовсім не згадуючи небезпеку озброєних ісламістів:

Терористична атака ІД вдарила прямо по Путіну

«Я думаю, що відволікання уваги на незаконну війну проти України та зосередженість на ній завадили російським спецслужбам відстежити реальну загрозу національній безпеці Росії, яку представляє «ІД-Хорасан», який, як ми бачимо, здійснив цю жахливу атаку. І оскільки спецслужби відволікають на виконання політичних побажань Путіна, на його бажання захопити Україну, ми побачили, що майже 150 ні в чому не винних росіян загинули від рук небезпечної терористичної організації. При цьому терористична атака ІД вдарила прямо по Путіну, наскільки можна говорити про свою здатність керувати і контролювати російську державу. ІД цією атакою показало, що все це є лише ілюзією».

«Їх усе голосно та ясно попереджали»

Джейсон Блазакіс нагадує, що США прямо і публічно попереджали про майбутні «неминучі» терористичні атаки в Росії:

Ми ділилися інформацією навіть із такими режимами, як іранський та російський

«Відверто кажучи, провал спецслужб Росії також пов’язаний з тим, що коли вони отримали інформацію, зокрема, від Сполучених Штатів, які намагалися попередити Росію про напад, Путін проігнорував її і навіть називав «політичним шантажем». При тому, що навіть із противниками США ми історично ділилися інформацією про зловмисників, які намагаються здійснити терористичні атаки».

«Ми ділилися інформацією навіть із такими режимами, як іранський та російський – продовжує експерт. – Незважаючи на значні політичні розбіжності, ми в Сполучених Штатах вважаємо, що зобов’язані попереджати інші уряди, коли зловмисниками планується терористична атака. ІД уже давно планував напад на Росію, але Москва проігнорувала всі попередження».

У свою чергу Лукас Веббер нагадує, що «ІД-Хорасан» останнім часом почав розширювати свою діяльність, що було відстежено багатьма фахівцями:

З грудня в Європі було щонайменше дві змови, пов’язані з «ІД-Хорасан»

«Ця атака не є несподіванкою для тих, хто стежить за цією темою, оскільки вона багато в чому відповідає подіям, які розгортаються та прискорюються останнім часом. З грудня в Європі було щонайменше дві змови, пов’язані з «ІД-Хорасан». Також у Киргизстані було розкрито змову, а представник таджицьких правоохоронних органів повідомляв журналістам, що «ІД-Хорасан» був пов’язаний із вибухом автомобіля в Таджикистані, метою якого був місцевий політик. Крім того, було, мабуть, зірвано план їхнього теракту проти синагоги в Московській області. До цієї атаки в Туреччині та інших країнах велася активна діяльність, пов’язана з «ІД-Хорасан», і ми бачимо зростання їхніх міжнародних амбіцій, намірів та можливостей для проведення зовнішніх операцій – судячи з їхніх планів, зірваних у Європі, Центральній Азії та інших місцях».

«Приховати особистий провал Путіна»

Засновник ресурсу Militant Wire вважає, що Кремль настільки був заскочений атакою терористів, що єдине, що зумів зробити, то це продовжувати звинувачувати ву сьому Україну і Захід, а не провести ретельне розслідування і насправді з’ясувати всі обставини.

А страшні катування затриманих одразу знищують усіляку можливість сприймати щось сказане чи підписане ними, як якісь докази.

«Цей напад дуже збив Кремль з пантелику і додав йому проблем: він і так веде повноцінну війну із застосуванням звичайних озброєнь проти України, отримавши вже на цьому масу проблем – які, звісно, почалися з вторгнення. І на даний момент вони мають справу з повною відсутністю безпеки на кордоні внаслідок рейдів таких формувань, що підтримують Україну, як «Російський добровольчий корпус». При цьому Сполучені Штати попередили їх дуже ясно, випустивши попередження, яке було досить конкретним з погляду деталей нападу – там було сказано про місця масового скупчення людей, яким був той концерт. Тому ми чуємо явне сум’яття та нервову реакцію з боку російських чиновників на найвищому рівні».

Джейсон Блазакіс також бачить у заявах російських високопосадовців досаду і страх, що Володимир Путін, який став слабким у ролі глави держави, може зганяти на них своє роздратування:

«Представник Міністерства закордонних справ Росії навіть нещодавно заговорила про те, що США якимось чином контролюють «ІД-Хорасан» і використовують його як зброю проти інтересів Росії. Кампанія з дезінформації зі звинуваченнями Сполучених Штатів та України в атаці ІД, здійсненої на території Росії, проводиться тому, що вони не можуть пояснити російському народу, хто допустив цю недбалість. Путін не може виявляти недбалість, оскільки це виставить його слабким. І саме тому російська верхівка зайнялася кампанією брехні, намагаючись приховати провал особисто Путіна»

«При цьому атака ІД – це атака прямо на Путіна, на його можливість говорити про свою здатність здійснювати управління та контроль у російській державі. «ІД-Хорасан» своєю терористичною атакою показав, що все це є лише ілюзією», – підсумовує експерт.

Агентство Bloomberg з посиланням на кілька джерел, пов’язаних з Кремлем, повідомило, що у російській владі майже не вірять, що за нападом стояла Україна, але всім ясно, що Путін «має намір використати трагедію, щоб спробувати згуртувати росіян для війни з Україною». І цим Росія шкодить сама собі. Бо міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров відразу відмовився від допомоги, яку запропонував Інтерпол у розслідуванні теракту.