Bloomberg: Атаки дронів на НПЗ б’ють по доходах Кремля

Читать на русском

Bloomberg: Атаки дронів на НПЗ б’ють по доходах Кремля

Bloomberg: Атаки дронів на НПЗ б’ють по доходах Кремля

У квітні експорт російського дизельного палива морем значно скоротиться через удари по нафтопереробних заводах у Росії. За даними аналітичної компанії Kpler, загальне завантаження дизельного палива в портах Чорного та Балтійського морів зменшиться приблизно до 2,29 млн тонн, що є на 21% менше, ніж у березні. Оскільки експорт продукції нафтопереробки є одним із основних бюджетних донорів у РФ, це зменшить заробітки Кремля, які дозволяють фінансувати увійду в Україні.

За даними аналітиків Bloomberg, Росія вже зменшує постачання дизельного палива морем через спад темпів переробки нафти на нафтопереробних заводах, через постійні атаки безпілотників. Сезонні ремонтні роботи на російських НПЗ також погіршують ситуацію, знижуючи пропускну спроможність та створюючи тиск на дизельні потоки в країні.

Як зазначають експерти, РФ поки що не планує вводити заборону на експорт дизеля. Однак невідомо, чи вдасться уряду Росії дотримуватись цієї тактики, якщо удари по НПЗ продовжаться.

Нагадаймо, що з 1 березня Росія ввела заборону на експорт бензину – менш як через півроку після скасування попередніх обмежень. Причиною став дефіцит пального на внутрішньому ринку через постійні атаки на НПЗ.

Удари безпілотників по російським НПЗ

У березні були атаковані такі об’єкти, як Рязанський НПЗ "Роснефти" і завод "Лукойлу" в Кстові в Нижегородській області. Обидва входять до топ-10 найбільших НПЗ Росії та забезпечують бензином Москву. На заводах пошкоджені установки первинної переробки нафти, скільки триватиме ремонт, невідомо. Також були атаковані Слов’янський НПЗ у Краснодарському краї, Сизранський та Куйбишевський НПЗ у Самарській області.

Удари по нафтопереробних заводах в Росії суттєво вплинули на експорт дизельного палива, що може мати подальші наслідки для економіки та енергетичної безпеки країни агресора. Однак усі російські НПЗ – законні військові цілі. І їхнє ураження може спричинити логістичну затримку та стримати атаки агресора на Україну.