У МАГАТЕ заявили про «фізичний вплив» атак безпілотників на один із реакторів ЗАЕС

Голова МАГАТЕ Рафаель Ґроссі написав на платформі X, що місія агентства підтвердила щонайменше «три прямі влучання в конструкцію захисної оболонки реактора Запорізької АЕС»

Атаки дронів на окуповану російськими військами атомну електростанцію в Запорізькій області завдали шкоди конструкціям одного з шести реакторів АЕС, але ядерну безпеку не було порушено, повідомило пізно ввечері 7 квітня Міжнародне агентство ООН з ядерної енергії.

У повідомленні МАГАТЕ йдеться про шостий енергоблок АЕС, згадані дані про одного постраждалого співробітника. Незважаючи на відсутність безпосередньої загрози об’єкту, у МАГАТЕ назвали атаку «серйозним інцидентом, який може підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора».

Голова МАГАТЕ Рафаель Ґроссі написав на платформі X, що місія агентства підтвердила щонайменше «три прямі влучання в конструкцію захисної оболонки реактора Запорізької АЕС».

Раніше, вдень 7 квітня, Ґроссі підтвердив вибух дрона на території Запорізької атомної електростанції, яку контролюють російські військові. Ґроссі не уточнив, хто саме запустив безпілотник.

«Як повідомили на ЗАЕС експертам МАГАТЕ, сьогодні на об’єкті вибухнув дрон. Це узгоджується з нашими спостереженнями. Я закликаю утримуватися від дій, які суперечать п’яти принципам МАГАТЕ і порушують ядерну безпеку», – йдеться у повідомленні Рафаеля Ґроссі у соцмережі Х.

У «Росатомі» звинуватили в обстрілі ЗАЕС українських військових і заявили начебто про трьох постраждалих співробітників станції внаслідок вибуху.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України (ГУР) заявили, що Київ не причетний до збройних провокацій на окупованій АЕС в Енергодарі. «Держава-агресор укотре наражає на небезпеку ядерний об’єкт, цивільне населення і навколишнє середовище всієї Європи», – заявив у коментарі «Українській правді» представник ГУР Андрій Юсов. За його словами, Росія завдає імітаційних ударів, у тому числі по території Запорізької атомної електростанції. Юсов назвав це «постійною злочинною практикою».

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи.Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум