У кошторис сільського водогону включили труби до 2,5 раза дорожче ринку

Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області Держводагентства 8 грудня за результатами тендеру замовив ТОВ «Гранд-Строй-Альянс» реконструкцію водогону вартістю 7,39 млн₴ Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У грудні мали реконструювати частину водогону від смт. Казанка до с. Володимирівка: відгалуження до с. Миколаївка Казанківського групового водопроводу. Згодом частину демонтажних робіт і фінансування в обсязі 1,14 млн грн перенесли на жовтень 2024 року.

У підсумковій відомості ресурсів найбільша сума 3,18 млн грн іде на поліетиленову трубу для холодної води ПЕ 100 SDR 17 225х13,4 мм по 2 038 грн/м (тут і далі ціни вказано з ПДВ). Виробник «Трубполімергруп» пропонує їх по 795 грн/м, що на 61% дешевше. Крім того, сайт «All Electro» продає такі труби виробництва «Ельпласт» по 983 грн/м, тобто на 52% дешевше. А компанія «Євротрубпласт» продає її по 1 255 грн/м, що на 38% дешевше.

Якби трубу врахували по найвищій ринковій ціні 1 255 грн/м, то могли б витратити 1,96 млн₴ Таким чином, переплата може складати 1,22 млн₴ Цих коштів вистачило б на десять безпілотників DJI Mavic 3 Fly More Combo, середня ціна яких торік становила 121 тис₴

Фірма отримала підряд без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Днями Держаудитслужба почала перевіряти тендер на підставі ознак порушень закону.

Регіональний офіс водних ресурсів у Миколаївській області очолює Наталія Жадан.

Дніпровський «Гранд-Строй-Альянс» належить колишньому депутату Синельниківської міськради від партії «УКРОП» Василю Квачу, а керує фірмою Сергій Івченко. У 2016–2017 роках Квач очолював сектор майнових та земельних ресурсів СП «Дніпровська дирекція залізничних перевезень» Придніпровської залізниці, а при балотуванні в 2015 році був юрисконсультом у тому ж підрозділі. З 2017 року компанія натендерила 178,90 млн₴

Разом із «Гранд-Строй-Альянс» по вул. Шевченка, буд. 10-Б, оф. 2 зареєстроване ТОВ «МВМ Груп Дніпро» Анатолія Муштея, Олександра Пасечника і Олександра Шойхета.

У 2018 році «Гранд-Строй-Альянс» фігурував у кримінальній справі проти Департаменту капітального будівництва Дніпропетровської ОДА щодо реконструкції ТОВ «Майстер-Буд» Дніпропетровської обласної клінічної офтальмологічної лікарні в переліку фірм з ознаками фіктивності, через які нібито була виведена частина коштів. У 2023 році апеляція скасувала закриття кримінального провадження і призначила новий розгляд в суді першої інстанції.