Шмигаль помітив прогрес у переговорах з Польщею про розблокування кордону

шмигаль

Уряди України і Польщі досягли певного прогресу у питанні розблокуванні кордону.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив на брифінгу за підсумками українсько-польських урядових консультацій у Варшаві, передає Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні я можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади, але головне – щодо вирішення всіх критичних питань, що призводять до таких блокад", – сказав Шмигаль.

За словами голови українського уряду, план вирішення цих питань виконується, хоч і не так швидко, як хотілося б.

"Однозначно маємо позитивні тенденції та позитивну динаміку, важливо цю динаміку зберегти та рухатися далі", – додав Шмигаль.

Раніше він повідомив, що під час українсько-польських урядових консультацій обговорювались "складні теми": ситуація на кордоні й торгівля в агросекторі.

"Розуміємо, як будемо рухатися. Очікуємо від Польщі конкретні відповіді на запропоновані нами кроки. Уже більша частина з них виконана. Очікуємо заборону Єврокомісією транзиту й експорту з Росії та Білорусі товарів, а також погодження нашої угоди про спільний контроль на пунктах пропуску", – написав Шмигаль у Telegram.

Як повідомлялося, переговори на рівні міністрів щодо розблокування українсько-польського кордону, що відбулися у Варшаві напередодні, завершились без конкретних результатів, констатував міністр агрополітики України Микола Сольський.

Раніше віцепрем’єрка з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина заявила, що з боку Польщі немає готовності до діалогу та поступок у переговорах.

Читайте також: Польща готується до припинення транзиту українського зерна з 1 квітня

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, з 12 лютого протести поширилися ще на два пункти пропуску, у тому числі "Зосин-Устилуг". Із 16 лютого польські аграрії блокували вже шостий пункт пропуску для руху вантажів.

Увечері 21 березня польські фермери призупинили акцію протесту на прикордонному пункті пропуску "Зосин-Устилуг". За день до цього вони припинили блокувати рух вантажівок біля пункту пропуску "Медика" — "Шегині". А 28 березня тимчасово призупинили блокувати рух вантажівок в обох напрямках на пункті пропуску "Угринів-Долгобичув", наразі залишилися заблокованими пункти пропуску "Ягодин" та "Рава-Руська".

Детальніше про ситуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Михайло Орлюк